• vork
    Piano stemmen is
    een vak apart

Uiteraard heeft Schumer ook een aantal top stemmers/technici in dienst, die ervoor zorgen dat uw instrument in een goede staat blijft. Dit zijn piano stemmers van “de oude stempel” met liefde voor hun vak.

Uiteraard staan wij niet stil in de tijd en hebben de stemmers de mogelijkheid gebruik te maken van een stemcomputer dit om hun oren (gedeeltelijk) te ontlasten. Dit “kastje” zal binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken zijn bij het stemmen van een piano of vleugel.

Stempprijzen

  • Een enkele stemming (jaarlijks)

€89,50

  • Stem service voor 2 keer per jaar

€165,00

  • Rekening per stemming (2 keer per jaar)

€85,00

  • Stem service voor 3 keer per jaar

€247,50

  • Stem service voor 4 keer per jaar

€330,00

Prijzen zijn incl. BTW

Maak een afspraak

Uw piano laten stemmen door een gediplomeerde stemmer? Het stemmen van uw piano houdt uw piano in optimale conditie.
Maak nu een afspraak om uw piano te laten stemmen door de ervaren pianostemmers van Schumer.

Wanneer zou u graag ons willen bezoeken?
Direct een afspraak maken?

Is uw piano aan een onderhoudsbeurt toe?

Wij adviseren uw graag voor het reviseren of reparatie van uw piano of vleugel.

Wanneer zou u graag ons willen bezoeken?
Ook adviseren wij graag bij onderhoud, transporteren of verhuur van piano’s.

Alles over piano stemmen

Wat is pianostemmen?

Met een stemhamer draait de stemmer aan de stempennen, waardoor de spanning van de snaar hoger of lager wordt.

De meeste tonen van de piano bestaan uit 2 of 3 snaren, die precies dezelfde toonhoogte moeten hebben. Bij een klein verschil zal de toon gaan zweven, en dus vals klinken. Maar de onderlinge tonen moeten ook met elkaar kloppen. De meeste stemmers houden tegenwoordig (bij moderne instrumenten) de ‘gelijkzwevende stemming’ aan, waarbij het octaaf in gelijke partjes verdeeld wordt. Hierbij is in iedere toonsoort goed te spelen.

Als een piano te hoog of te laag staat zal hij, indien mogelijk, weer op de goede toonhoogte moeten worden gezet. Tegenwoordig houden we daarvoor meestal een frequentie van 440-442 Hz aan.

Waardoor ontstemt een piano?

Een piano of vleugel ontstemt voornamelijk door de grote schommelingen in de luchtvochtigheid. Deze kan in veel woningen schommelen tussen de 70% (zomer) en de 30% (winter).Doordat een piano of vleugel voornamelijk uit hout bestaat zal deze daarom in de zomer uitzetten en in de winter weer krimpen. Door deze bewegingen raakt de piano of vleugel ontstemt.

Wanneer een piano lang niet wordt gestemd zal de spanning op de snaren afnemen waardoor ook de toonhoogte daalt.
Wanneer je wilt samenspelen met bijvoorbeeld een CD of een ander instrument, dan is het noodzakelijk dat de piano of vleugel op de juiste toonhoogte van 440 Hz staat. Ook om deze reden is het belangrijk je instrument regelmatig te laten stemmen.

Hoe kan ik de luchtvochtigheid stabiel houden?

Er is een groot aantal apparaten in de handel om te zorgen voor meer of minder vocht in de lucht. Sommige worden in of onder het instrument gemonteerd, andere werken in op de hele ruimte.

Een van de opties is het laten monteren van een ‘Piano Life Saver’. Dit is een combinatie van luchtbevochtiger en -ontvochtiger, die met behulp van een hygrostaat de luchtvochtigheid stabiel houden. Het geheel wordt onderin de piano, of onder de vleugel gemonteerd. Vooral bij vloerverwarming bijvoorbeeld kan dit de stabiliteit van de stemming gunstig beïnvloeden.

Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een bevochtigingsapparaat, waardoor de luchtvochtigheid in de hele kamer op peil gehouden wordt. Er zijn vele soorten: met koud water, met stoom, met luchtfilters, vernevelaars, hele stille of luidruchtige, kortom, het is een studie op zich.

Ook kan een zogenaamde hydroceel in de piano worden bevestigd. Deze buis brengt het vocht passief in de lucht. Probleem is wel dat hij onzichtbaar in de piano hangt, waardoor de meeste mensen hem vergeten en niet vaak genoeg bijvullen.

Vroeger werden er vaak bakjes met water onderin de piano gezet, of soms een vaas met een opgerolde krant. Dit is weinig effectief.

Hoe vaak moet er gestemd worden?

Piano stemmen hoeft gelukkig niet elke week maar wel 1 tot 2x per jaar. Als er in geen jaren gestemd is, zakt de toonhoogte van alle snaren onherroepelijk. De toonhoogte kan dan wel een half tot een hele toon te laag komen staan. Meespelen met andere instrumenten is dan niet meer mogelijk. Onderhoud is dus nodig! Al is de pianostemmer voor je gevoel net geweest. Het is dan echt alweer een half jaar / een jaar later sinds de vorige stembeurt.

Hoe lang duurt een stembeurt?

In de regel ongeveer 1 tot 1½ uur. Het hangt onder andere af van het instrument: de ene piano laat zich makkelijker stemmen dan de andere. Een roestige besnaring kan bijvoorbeeld problemen geven, stempennen die heel vast zitten of juist heel los lopen. Verder scheelt het hoe de piano erbij staat: een hele valse piano geeft meestal meer werk dan een die goed op toon staat.

Vaak worden kleine mankementen tijdens de stembeurt verholpen; een krakend pedaal, een piepje in het mechaniek. Wel is het raadzaam zoiets van te voren te melden, dan kan de stemmer er eventueel rekening mee houden.

Wat mag ik als klant in die tijd doen, of juist niet doen?

Alles wat geluid maakt is storend. Bepaalde geluiden nog meer dan andere: stromend water, knisperende zakjes, rinkelend serviesgoed, stofzuigers en andere brommende machines, pratende mensen en jankende honden. Het is dan ook niet fijn als de hulp op het zelfde tijdstip aan ’t werk is, als er bezoek komt, of als de buren aan het verbouwen zijn.

Een kortstondige verbreking van de stilte om de stemmer van een kopje koffie of thee te voorzien zal in het algemeen niet kwalijk worden genomen.